2025-2026 Güz Çift Ana Dal ve Yan Dal Başvuru Duyurusu

Yayın Tarihi | 18 August 2025, Monday

Çift Ana Dal ve Yan Dal Başvuru Duyurusu

2025-2026 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılı için çift ana dal ve yan dal başvuruları aşağıda belirtildiği şekilde yapılacaktır. Çift Ana Dal ve Yan Dal başvurusunu sadeceTurizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri Fakültemiz Beslenme ve Diyetetik Bölümüne yapabilir.

Çift Ana Dal Nedir?

Başarı şartını ve diğer koşulları sağlayan öğrencilerin aynı ön lisans / lisans diploma programlarının iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, iki ayrı diploma alabilmesini sağlayan programdır. Mezun olunduğunda diploma verilir.

Yan Dal Nedir?

Bir diploma programına kayıtlı öğrencinin öngörülen şartları taşıması kaydıyla, üniversitemiz lisans diploma programları arasında başka bir diploma programı kapsamında belirli bir konuya yönelik sınırlı sayıda dersi almak suretiyle, diploma yerine geçmeyen bir belge (yan dal sertifikası) alabilmelerini sağlayan programdır. Mezun olunduğunda diploma yerine geçmeyen yan dal sertifikası verilir.

2025-2026 Güz Dönemi için başvuru tarihleri

Çift Ana dal: 18.08.2025-27.08.2025

Yan dal: 18.08.2025-27.08.2025

Çift Ana Dal’a Kimler Başvurabilir? (Başvuru Şartları)

1.) Ana dal (kayıtlı olunan program) programında gano en az 4.00 üzerinden 3.00 olmalı

2.) Ana dalda sınıfının başarı sıralamalısın da en üst %20’sinde bulunmalı (%20’lik dilime girdiğini gösteren belge) veya 1.şartı sağlayıp sınıfının ilk %20’sinde yer almayan öğrenciler Beslenme ve Diyetetik Bölümünün ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere puana sahip olanlar başvurabilir.

3.) Öğrenci ana dal programında aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlaması gerekir.

Çift Ana Dal Başvurusu Alınan Yarıyıllar: 3., 4. ve 5. Yarıyıllar   

Çift Ana Dal Kontenjanı: 5 kişi

Yan Dal’a Kimler Başvurabilir? (Başvuru Şartları)

1.) Ana dal (kayıtlı olunan program) programında gano en az 4.00 üzerinden 2.50 olmalı 

2.) Öğrenci ana dal programında (kayıtlı olunan program) aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlaması gerekir.

Kontenjan: 5 Kişi

Başvuru alınan yarıyıllar: 3., 4., 5. ve 6. Yarıyıllar 

Çift Ana Dal Başvurusu için öğrencilerden istenen evraklar:

1.) Başvuru Formu (Ekte sunulmuştur.)

2.) Transkript

3.) Sınıfının ilk %20’lik dilimine girdiğine dair belge veya İlgili yıldaki Beslenme ve Diyetetik Bölümünün taban puanından az olmamak üzere puana sahip olduğunu gösteren belge (ÖSYM Puan türlerini gösteren belge)

Yan Dal Başvurusu için öğrencilerden istenen evraklar:

1.) Başvuru Formu (Ekte sunulmuştur.)

2.) Transkript

Tarafınızdan talep edilen başvuru evraklarını elden veya mail üzerinden eksiksiz/tamamlanmış olarak teslim etmeniz/iletilmeniz gerekmektedir.

Mail Adresi: sbf@mehmetakif.edu.tr

Elden/fiziki teslim adresi: Sağlık Bilimleri Fakültesi

 

YAN DAL ANLAŞMASI

(Beslenme ve Diyetetik Bölümü- Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü)

 

                                                 

BESLENME VE DİYETETİK DİPLOMA PROGRAMI
 İLE GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI DİPLOMA PROGRAMI ARASINDA KABUL EDİLEN EŞDEĞER DERSLER
BESLENME VE DİYETETİK DİPLOMA PROGRAMI (ANA DAL)

GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI DİPLOMA PROGRAMI 

(YAN DAL)

DERS KODUDERS ADIDÖNEMAKTSDERS KODUDERS ADIDÖNEMAKTS
19101Beslenme İlkeleri I1625107Beslenme İlkeleri16
18160Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I1225170Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I72
18170Türk Dili I1225160Türk Dili I72
18180Yabancı Dil I (İngilizce)1225180Yabancı Dil I (İngilizce)12
YPY01Yapay Zeka Uygulamaları12YPY01Yapay Zeka Uygulamaları12
24113Sağlık Sosyolojisi1325109Sağlık Sosyolojisi13
1SGS1. Sınıf Güz Seçmeli Dersler12GAST1G25GAST1G2516
19102Beslenme İlkeleri II2625102Pişirme hazırlığı ve yöntemleri II25
18260Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II2225270Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II82
18270Türk Dili II2225260Türk Dili II82
18280Yabancı Dil II (İngilizce)2225280Yabancı Dil II (İngilizce)24
18114Beslenme Antropolojisi2225112Beslenme Antropolojisi22
1SBS1. Sınıf Bahar Seçmeli Dersler22GAST1B25GAST1B2524
19205Mikrobiyoloji3525103Gastronomi Bilimine Giriş14
19213Fonksiyonel Besinler ve Sağlık3225302Gastronomide Yeni Eğilimler63
2SGS2. Sınıf Güz Seçmeli Dersler32GAST2G25GAST2G2534
19206Besin Mikrobiyolojisi4525210Mutfak Hijyeni ve Sanitasyon44
19210Sporcu Beslenmesi4325214Sporcu Beslenmesi43
19212Gıda Katkı Maddeleri4225220Gıda Katkı Maddeleri42
2SBS2. Sınıf Bahar Seçmeli Dersler42GAST2B25GAST2B2544
22301Toplu Beslenme Sistemleri I5525104Yiyecek İçecek İşletmeciliğinde Ekonomi24
20307Mesleki Yabancı Dil I (İngilizce)5325211Yabancı Dil III (İngilizce)34
22309Araştırma Yöntemleri5225322Araştırma Yöntemlerinde Veri Analizi ve Yorumlama63
3SGS3. Sınıf Güz Seçmeli Dersler52GAST3G25GAST3G2554
22302Toplu Beslenme Sistemleri II6525108Yiyecek İçecek İşletmelerinde Yönetim ve Organizasyon24
20308Mesleki Yabancı Dil II (İngilizce)6325212Yabancı Dil IV (İngilizce)44
3SBS3. Sınıf Bahar Seçmeli Dersler62GAST3B25GAST3B2564
22405Beslenme ve Diyetetik Alanında Uygulamalar I7925401İşletmede Mesleki Eğitim I715
25409Toplum Sağlığı Stajı7625308Staj65
4SGS4. Sınıf Güz Seçmeli Dersler72GAST4G25GAST4G2572
4SBS4. Sınıf Bahar Seçmeli Dersler82GAST4B25GAST4B2582
TOPLAM AKTS97TOPLAM AKTS121

 

 

GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI DİPLOMA PROGRAMI ÖĞRENCİSİ OLUP BESLENME VE DİYETETİK DİPLOMA PROGRAMINDA YAN DAL YAPMAK İSTEYENLERİN ALMASI GEREKEN DERSLER

 

 

BESLENME VE DİYETETİK DİPLOMA PROGRAMI DERSLERİ

Sıra NoDERSİN KODUDERSİN ADIDÖNEMAKTS
119207Anne ve Çocuk Beslenmesi35
219211Beslenme ve Diyetetikte Temel Kavramlar32
319214Beslenme Eğitimi ve Danışmanlığı42
420305Yetişkin Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi I56
522311Besin Kontrolü ve Mevzuatı53
622313Beslenme Durumunun Saptanması ve Uygulamaları53
720306Yetişkin Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi II66
821314Toplumda Beslenme Sorunları ve Epidemiyolojisi64
GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI DİPLOMA PROGRAMI ÖĞRENCİSİ İÇİN ALMASI GEREKEN DERSLERİN AKTS TOPLAMI31

 

 

ÇİFT ANADAL ANLAŞMASI

(Beslenme ve Diyetetik Bölümü- Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü)

 

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Diploma Programı Mezuniyet Kredisi:240 AKTS

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Diploma Programı Öğrencisi olup Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde Çift Ana Dal yapanlar için AKTS dağılımı:

97 EŞDEĞER AKTS, 143 EŞDEĞER OLMAYAN AKTS= 240 AKTS

 

                                                 

BESLENME VE DİYETETİK DİPLOMA PROGRAMI
 İLE GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI DİPLOMA PROGRAMI ARASINDA KABUL EDİLEN EŞDEĞER DERSLER
BESLENME VE DİYETETİK DİPLOMA PROGRAMI (ANA DAL)

GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI DİPLOMA PROGRAMI 

(İKİNCİ ANA DAL)

DERS KODUDERS ADIDÖNEMAKTSDERS KODUDERS ADIDÖNEMAKTS
19101Beslenme İlkeleri I1625107Beslenme İlkeleri16
18160Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I1225170Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I72
18170Türk Dili I1225160Türk Dili I72
18180Yabancı Dil I (İngilizce)1225180Yabancı Dil I (İngilizce)12
YPY01Yapay Zeka Uygulamaları12YPY01Yapay Zeka Uygulamaları12
24113Sağlık Sosyolojisi1325109Sağlık Sosyolojisi13
1SGS1. Sınıf Güz Seçmeli Dersler12GAST1G25GAST1G2516
19102Beslenme İlkeleri II2625102Pişirme hazırlığı ve yöntemleri II25
18260Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II2225270Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II82
18270Türk Dili II2225260Türk Dili II82
18280Yabancı Dil II (İngilizce)2225280Yabancı Dil II (İngilizce)24
18114Beslenme Antropolojisi2225112Beslenme Antropolojisi22
1SBS1. Sınıf Bahar Seçmeli Dersler22GAST1B25GAST1B2524
19205Mikrobiyoloji3525103Gastronomi Bilimine Giriş14
19213Fonksiyonel Besinler ve Sağlık3225302Gastronomide Yeni Eğilimler63
2SGS2. Sınıf Güz Seçmeli Dersler32GAST2G25GAST2G2534
19206Besin Mikrobiyolojisi4525210Mutfak Hijyeni ve Sanitasyon44
19210Sporcu Beslenmesi4325214Sporcu Beslenmesi43
19212Gıda Katkı Maddeleri4225220Gıda Katkı Maddeleri42
2SBS2. Sınıf Bahar Seçmeli Dersler42GAST2B25GAST2B2544
22301Toplu Beslenme Sistemleri I5525104Yiyecek İçecek İşletmeciliğinde Ekonomi24
20307Mesleki Yabancı Dil I (İngilizce)5325211Yabancı Dil III (İngilizce)34
22309Araştırma Yöntemleri5225322Araştırma Yöntemlerinde Veri Analizi ve Yorumlama63
3SGS3. Sınıf Güz Seçmeli Dersler52GAST3G25GAST3G2554
22302Toplu Beslenme Sistemleri II6525108Yiyecek İçecek İşletmelerinde Yönetim ve Organizasyon24
20308Mesleki Yabancı Dil II (İngilizce)6325212Yabancı Dil IV (İngilizce)44
3SBS3. Sınıf Bahar Seçmeli Dersler62GAST3B25GAST3B2564
22405Beslenme ve Diyetetik Alanında Uygulamalar I7925401İşletmede Mesleki Eğitim I715
25409Toplum Sağlığı Stajı7625308Staj65
4SGS4. Sınıf Güz Seçmeli Dersler72GAST4G25GAST4G2572
4SBS4. Sınıf Bahar Seçmeli Dersler82GAST4B25GAST4B2582
TOPLAM AKTS97TOPLAM AKTS121

 

 

GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI DİPLOMA PROGRAMI ÖĞRENCİSİ OLUP BESLENME VE DİYETETİK DİPLOMA PROGRAMINDA ÇİFT ANA DAL YAPMAK İSTEYENLERİN ALMASI GEREKEN EŞDEĞER OLMAYAN DERSLER

 

 

BESLENME VE DİYETETİK DİPLOMA PROGRAMI DERSLERİ

Sıra NoDERSİN KODUDERSİN ADIDÖNEMAKTS
118103Anatomi I14
218105Fizyoloji I13
319107Temel Kimya I14
418104Anatomi II24
518106Fizyoloji II23
619108Temel Kimya II24
718112Demografik Yapı ve Sağlık23
819201Besin Kimyası ve Analizleri I36
919203Beslenme Biyokimyası I35
1019207Anne ve Çocuk Beslenmesi35
1122215Tıbbi Biyoloji ve Genetik33
1219211Beslenme ve Diyetetikte Temel Kavramlar32
1319202Besin Kimyası ve Analizleri II46
1419204Beslenme Biyokimyası II45
1519208Kronik Hastalıkların Fizyopatolojisi45
1619214Beslenme Eğitimi ve Danışmanlığı42
1720303Çocuk Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi I56
1820305Yetişkin Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi I56
1922311Besin Kontrolü ve Mevzuatı53
2022313Beslenme Durumunun Saptanması ve Uygulamaları53
2120304Çocuk Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi II66
2220306Yetişkin Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi II66
2322310Biyoistatistik 64
2421314Toplumda Beslenme Sorunları ve Epidemiyolojisi64
2521401Seminer I72
2621403Mezuniyet Çalışmaları I72
2722407Beslenme ve Diyetetik Alanında Uygulamalar II79
2821402Seminer II84
2922404Mezuniyet Çalışmaları II86
3022406Beslenme ve Diyetetik Alanında Uygulamalar III89
3122408Beslenme ve Diyetetik Alanında Uygulamalar IV89
GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI DİPLOMA PROGRAMI ÖĞRENCİSİ İÇİN EŞDEĞER OLMAYAN DERSLERİN AKTS TOPLAMI143
2025-2026 Güz Dönemi Çift Ana Dal ve Yan Dal Takvimi
Çift Ana dal ve Yan dal Başvuru Tarihi18.08.2025-27.08.2025