Çift Ana Dal ve Yan Dal Başvuru Duyurusu
2025-2026 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılı için çift ana dal ve yan dal başvuruları aşağıda belirtildiği şekilde yapılacaktır. Çift Ana Dal ve Yan Dal başvurusunu sadeceTurizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri Fakültemiz Beslenme ve Diyetetik Bölümüne yapabilir.
Çift Ana Dal Nedir?
Başarı şartını ve diğer koşulları sağlayan öğrencilerin aynı ön lisans / lisans diploma programlarının iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, iki ayrı diploma alabilmesini sağlayan programdır. Mezun olunduğunda diploma verilir.
Yan Dal Nedir?
Bir diploma programına kayıtlı öğrencinin öngörülen şartları taşıması kaydıyla, üniversitemiz lisans diploma programları arasında başka bir diploma programı kapsamında belirli bir konuya yönelik sınırlı sayıda dersi almak suretiyle, diploma yerine geçmeyen bir belge (yan dal sertifikası) alabilmelerini sağlayan programdır. Mezun olunduğunda diploma yerine geçmeyen yan dal sertifikası verilir.
2025-2026 Güz Dönemi için başvuru tarihleri
Çift Ana dal: 18.08.2025-27.08.2025
Yan dal: 18.08.2025-27.08.2025
Çift Ana Dal’a Kimler Başvurabilir? (Başvuru Şartları)
1.) Ana dal (kayıtlı olunan program) programında gano en az 4.00 üzerinden 3.00 olmalı
2.) Ana dalda sınıfının başarı sıralamalısın da en üst %20’sinde bulunmalı (%20’lik dilime girdiğini gösteren belge) veya 1.şartı sağlayıp sınıfının ilk %20’sinde yer almayan öğrenciler Beslenme ve Diyetetik Bölümünün ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere puana sahip olanlar başvurabilir.
3.) Öğrenci ana dal programında aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlaması gerekir.
Çift Ana Dal Başvurusu Alınan Yarıyıllar: 3., 4. ve 5. Yarıyıllar
Çift Ana Dal Kontenjanı: 5 kişi
Yan Dal’a Kimler Başvurabilir? (Başvuru Şartları)
1.) Ana dal (kayıtlı olunan program) programında gano en az 4.00 üzerinden 2.50 olmalı
2.) Öğrenci ana dal programında (kayıtlı olunan program) aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlaması gerekir.
Kontenjan: 5 Kişi
Başvuru alınan yarıyıllar: 3., 4., 5. ve 6. Yarıyıllar
Çift Ana Dal Başvurusu için öğrencilerden istenen evraklar:
1.) Başvuru Formu (Ekte sunulmuştur.)
2.) Transkript
3.) Sınıfının ilk %20’lik dilimine girdiğine dair belge veya İlgili yıldaki Beslenme ve Diyetetik Bölümünün taban puanından az olmamak üzere puana sahip olduğunu gösteren belge (ÖSYM Puan türlerini gösteren belge)
Yan Dal Başvurusu için öğrencilerden istenen evraklar:
1.) Başvuru Formu (Ekte sunulmuştur.)
2.) Transkript
Tarafınızdan talep edilen başvuru evraklarını elden veya mail üzerinden eksiksiz/tamamlanmış olarak teslim etmeniz/iletilmeniz gerekmektedir.
Mail Adresi: sbf@mehmetakif.edu.tr
Elden/fiziki teslim adresi: Sağlık Bilimleri Fakültesi
YAN DAL ANLAŞMASI
(Beslenme ve Diyetetik Bölümü- Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü)
BESLENME VE DİYETETİK DİPLOMA PROGRAMI İLE GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI DİPLOMA PROGRAMI ARASINDA KABUL EDİLEN EŞDEĞER DERSLER | |||||||
BESLENME VE DİYETETİK DİPLOMA PROGRAMI (ANA DAL) | GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI DİPLOMA PROGRAMI (YAN DAL) | ||||||
DERS KODU | DERS ADI | DÖNEM | AKTS | DERS KODU | DERS ADI | DÖNEM | AKTS |
19101 | Beslenme İlkeleri I | 1 | 6 | 25107 | Beslenme İlkeleri | 1 | 6 |
18160 | Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I | 1 | 2 | 25170 | Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I | 7 | 2 |
18170 | Türk Dili I | 1 | 2 | 25160 | Türk Dili I | 7 | 2 |
18180 | Yabancı Dil I (İngilizce) | 1 | 2 | 25180 | Yabancı Dil I (İngilizce) | 1 | 2 |
YPY01 | Yapay Zeka Uygulamaları | 1 | 2 | YPY01 | Yapay Zeka Uygulamaları | 1 | 2 |
24113 | Sağlık Sosyolojisi | 1 | 3 | 25109 | Sağlık Sosyolojisi | 1 | 3 |
1SGS | 1. Sınıf Güz Seçmeli Dersler | 1 | 2 | GAST1G25 | GAST1G25 | 1 | 6 |
19102 | Beslenme İlkeleri II | 2 | 6 | 25102 | Pişirme hazırlığı ve yöntemleri II | 2 | 5 |
18260 | Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II | 2 | 2 | 25270 | Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II | 8 | 2 |
18270 | Türk Dili II | 2 | 2 | 25260 | Türk Dili II | 8 | 2 |
18280 | Yabancı Dil II (İngilizce) | 2 | 2 | 25280 | Yabancı Dil II (İngilizce) | 2 | 4 |
18114 | Beslenme Antropolojisi | 2 | 2 | 25112 | Beslenme Antropolojisi | 2 | 2 |
1SBS | 1. Sınıf Bahar Seçmeli Dersler | 2 | 2 | GAST1B25 | GAST1B25 | 2 | 4 |
19205 | Mikrobiyoloji | 3 | 5 | 25103 | Gastronomi Bilimine Giriş | 1 | 4 |
19213 | Fonksiyonel Besinler ve Sağlık | 3 | 2 | 25302 | Gastronomide Yeni Eğilimler | 6 | 3 |
2SGS | 2. Sınıf Güz Seçmeli Dersler | 3 | 2 | GAST2G25 | GAST2G25 | 3 | 4 |
19206 | Besin Mikrobiyolojisi | 4 | 5 | 25210 | Mutfak Hijyeni ve Sanitasyon | 4 | 4 |
19210 | Sporcu Beslenmesi | 4 | 3 | 25214 | Sporcu Beslenmesi | 4 | 3 |
19212 | Gıda Katkı Maddeleri | 4 | 2 | 25220 | Gıda Katkı Maddeleri | 4 | 2 |
2SBS | 2. Sınıf Bahar Seçmeli Dersler | 4 | 2 | GAST2B25 | GAST2B25 | 4 | 4 |
22301 | Toplu Beslenme Sistemleri I | 5 | 5 | 25104 | Yiyecek İçecek İşletmeciliğinde Ekonomi | 2 | 4 |
20307 | Mesleki Yabancı Dil I (İngilizce) | 5 | 3 | 25211 | Yabancı Dil III (İngilizce) | 3 | 4 |
22309 | Araştırma Yöntemleri | 5 | 2 | 25322 | Araştırma Yöntemlerinde Veri Analizi ve Yorumlama | 6 | 3 |
3SGS | 3. Sınıf Güz Seçmeli Dersler | 5 | 2 | GAST3G25 | GAST3G25 | 5 | 4 |
22302 | Toplu Beslenme Sistemleri II | 6 | 5 | 25108 | Yiyecek İçecek İşletmelerinde Yönetim ve Organizasyon | 2 | 4 |
20308 | Mesleki Yabancı Dil II (İngilizce) | 6 | 3 | 25212 | Yabancı Dil IV (İngilizce) | 4 | 4 |
3SBS | 3. Sınıf Bahar Seçmeli Dersler | 6 | 2 | GAST3B25 | GAST3B25 | 6 | 4 |
22405 | Beslenme ve Diyetetik Alanında Uygulamalar I | 7 | 9 | 25401 | İşletmede Mesleki Eğitim I | 7 | 15 |
25409 | Toplum Sağlığı Stajı | 7 | 6 | 25308 | Staj | 6 | 5 |
4SGS | 4. Sınıf Güz Seçmeli Dersler | 7 | 2 | GAST4G25 | GAST4G25 | 7 | 2 |
4SBS | 4. Sınıf Bahar Seçmeli Dersler | 8 | 2 | GAST4B25 | GAST4B25 | 8 | 2 |
TOPLAM AKTS | 97 | TOPLAM AKTS | 121 |
GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI DİPLOMA PROGRAMI ÖĞRENCİSİ OLUP BESLENME VE DİYETETİK DİPLOMA PROGRAMINDA YAN DAL YAPMAK İSTEYENLERİN ALMASI GEREKEN DERSLER
BESLENME VE DİYETETİK DİPLOMA PROGRAMI DERSLERİ | ||||
Sıra No | DERSİN KODU | DERSİN ADI | DÖNEM | AKTS |
1 | 19207 | Anne ve Çocuk Beslenmesi | 3 | 5 |
2 | 19211 | Beslenme ve Diyetetikte Temel Kavramlar | 3 | 2 |
3 | 19214 | Beslenme Eğitimi ve Danışmanlığı | 4 | 2 |
4 | 20305 | Yetişkin Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi I | 5 | 6 |
5 | 22311 | Besin Kontrolü ve Mevzuatı | 5 | 3 |
6 | 22313 | Beslenme Durumunun Saptanması ve Uygulamaları | 5 | 3 |
7 | 20306 | Yetişkin Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi II | 6 | 6 |
8 | 21314 | Toplumda Beslenme Sorunları ve Epidemiyolojisi | 6 | 4 |
GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI DİPLOMA PROGRAMI ÖĞRENCİSİ İÇİN ALMASI GEREKEN DERSLERİN AKTS TOPLAMI | 31 |
ÇİFT ANADAL ANLAŞMASI
(Beslenme ve Diyetetik Bölümü- Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü)
Beslenme ve Diyetetik Bölümü Diploma Programı Mezuniyet Kredisi:240 AKTS
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Diploma Programı Öğrencisi olup Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde Çift Ana Dal yapanlar için AKTS dağılımı:
97 EŞDEĞER AKTS, 143 EŞDEĞER OLMAYAN AKTS= 240 AKTS
BESLENME VE DİYETETİK DİPLOMA PROGRAMI İLE GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI DİPLOMA PROGRAMI ARASINDA KABUL EDİLEN EŞDEĞER DERSLER | |||||||
BESLENME VE DİYETETİK DİPLOMA PROGRAMI (ANA DAL) | GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI DİPLOMA PROGRAMI (İKİNCİ ANA DAL) | ||||||
DERS KODU | DERS ADI | DÖNEM | AKTS | DERS KODU | DERS ADI | DÖNEM | AKTS |
19101 | Beslenme İlkeleri I | 1 | 6 | 25107 | Beslenme İlkeleri | 1 | 6 |
18160 | Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I | 1 | 2 | 25170 | Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I | 7 | 2 |
18170 | Türk Dili I | 1 | 2 | 25160 | Türk Dili I | 7 | 2 |
18180 | Yabancı Dil I (İngilizce) | 1 | 2 | 25180 | Yabancı Dil I (İngilizce) | 1 | 2 |
YPY01 | Yapay Zeka Uygulamaları | 1 | 2 | YPY01 | Yapay Zeka Uygulamaları | 1 | 2 |
24113 | Sağlık Sosyolojisi | 1 | 3 | 25109 | Sağlık Sosyolojisi | 1 | 3 |
1SGS | 1. Sınıf Güz Seçmeli Dersler | 1 | 2 | GAST1G25 | GAST1G25 | 1 | 6 |
19102 | Beslenme İlkeleri II | 2 | 6 | 25102 | Pişirme hazırlığı ve yöntemleri II | 2 | 5 |
18260 | Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II | 2 | 2 | 25270 | Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II | 8 | 2 |
18270 | Türk Dili II | 2 | 2 | 25260 | Türk Dili II | 8 | 2 |
18280 | Yabancı Dil II (İngilizce) | 2 | 2 | 25280 | Yabancı Dil II (İngilizce) | 2 | 4 |
18114 | Beslenme Antropolojisi | 2 | 2 | 25112 | Beslenme Antropolojisi | 2 | 2 |
1SBS | 1. Sınıf Bahar Seçmeli Dersler | 2 | 2 | GAST1B25 | GAST1B25 | 2 | 4 |
19205 | Mikrobiyoloji | 3 | 5 | 25103 | Gastronomi Bilimine Giriş | 1 | 4 |
19213 | Fonksiyonel Besinler ve Sağlık | 3 | 2 | 25302 | Gastronomide Yeni Eğilimler | 6 | 3 |
2SGS | 2. Sınıf Güz Seçmeli Dersler | 3 | 2 | GAST2G25 | GAST2G25 | 3 | 4 |
19206 | Besin Mikrobiyolojisi | 4 | 5 | 25210 | Mutfak Hijyeni ve Sanitasyon | 4 | 4 |
19210 | Sporcu Beslenmesi | 4 | 3 | 25214 | Sporcu Beslenmesi | 4 | 3 |
19212 | Gıda Katkı Maddeleri | 4 | 2 | 25220 | Gıda Katkı Maddeleri | 4 | 2 |
2SBS | 2. Sınıf Bahar Seçmeli Dersler | 4 | 2 | GAST2B25 | GAST2B25 | 4 | 4 |
22301 | Toplu Beslenme Sistemleri I | 5 | 5 | 25104 | Yiyecek İçecek İşletmeciliğinde Ekonomi | 2 | 4 |
20307 | Mesleki Yabancı Dil I (İngilizce) | 5 | 3 | 25211 | Yabancı Dil III (İngilizce) | 3 | 4 |
22309 | Araştırma Yöntemleri | 5 | 2 | 25322 | Araştırma Yöntemlerinde Veri Analizi ve Yorumlama | 6 | 3 |
3SGS | 3. Sınıf Güz Seçmeli Dersler | 5 | 2 | GAST3G25 | GAST3G25 | 5 | 4 |
22302 | Toplu Beslenme Sistemleri II | 6 | 5 | 25108 | Yiyecek İçecek İşletmelerinde Yönetim ve Organizasyon | 2 | 4 |
20308 | Mesleki Yabancı Dil II (İngilizce) | 6 | 3 | 25212 | Yabancı Dil IV (İngilizce) | 4 | 4 |
3SBS | 3. Sınıf Bahar Seçmeli Dersler | 6 | 2 | GAST3B25 | GAST3B25 | 6 | 4 |
22405 | Beslenme ve Diyetetik Alanında Uygulamalar I | 7 | 9 | 25401 | İşletmede Mesleki Eğitim I | 7 | 15 |
25409 | Toplum Sağlığı Stajı | 7 | 6 | 25308 | Staj | 6 | 5 |
4SGS | 4. Sınıf Güz Seçmeli Dersler | 7 | 2 | GAST4G25 | GAST4G25 | 7 | 2 |
4SBS | 4. Sınıf Bahar Seçmeli Dersler | 8 | 2 | GAST4B25 | GAST4B25 | 8 | 2 |
TOPLAM AKTS | 97 | TOPLAM AKTS | 121 |
GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI DİPLOMA PROGRAMI ÖĞRENCİSİ OLUP BESLENME VE DİYETETİK DİPLOMA PROGRAMINDA ÇİFT ANA DAL YAPMAK İSTEYENLERİN ALMASI GEREKEN EŞDEĞER OLMAYAN DERSLER
BESLENME VE DİYETETİK DİPLOMA PROGRAMI DERSLERİ | ||||
Sıra No | DERSİN KODU | DERSİN ADI | DÖNEM | AKTS |
1 | 18103 | Anatomi I | 1 | 4 |
2 | 18105 | Fizyoloji I | 1 | 3 |
3 | 19107 | Temel Kimya I | 1 | 4 |
4 | 18104 | Anatomi II | 2 | 4 |
5 | 18106 | Fizyoloji II | 2 | 3 |
6 | 19108 | Temel Kimya II | 2 | 4 |
7 | 18112 | Demografik Yapı ve Sağlık | 2 | 3 |
8 | 19201 | Besin Kimyası ve Analizleri I | 3 | 6 |
9 | 19203 | Beslenme Biyokimyası I | 3 | 5 |
10 | 19207 | Anne ve Çocuk Beslenmesi | 3 | 5 |
11 | 22215 | Tıbbi Biyoloji ve Genetik | 3 | 3 |
12 | 19211 | Beslenme ve Diyetetikte Temel Kavramlar | 3 | 2 |
13 | 19202 | Besin Kimyası ve Analizleri II | 4 | 6 |
14 | 19204 | Beslenme Biyokimyası II | 4 | 5 |
15 | 19208 | Kronik Hastalıkların Fizyopatolojisi | 4 | 5 |
16 | 19214 | Beslenme Eğitimi ve Danışmanlığı | 4 | 2 |
17 | 20303 | Çocuk Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi I | 5 | 6 |
18 | 20305 | Yetişkin Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi I | 5 | 6 |
19 | 22311 | Besin Kontrolü ve Mevzuatı | 5 | 3 |
20 | 22313 | Beslenme Durumunun Saptanması ve Uygulamaları | 5 | 3 |
21 | 20304 | Çocuk Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi II | 6 | 6 |
22 | 20306 | Yetişkin Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi II | 6 | 6 |
23 | 22310 | Biyoistatistik | 6 | 4 |
24 | 21314 | Toplumda Beslenme Sorunları ve Epidemiyolojisi | 6 | 4 |
25 | 21401 | Seminer I | 7 | 2 |
26 | 21403 | Mezuniyet Çalışmaları I | 7 | 2 |
27 | 22407 | Beslenme ve Diyetetik Alanında Uygulamalar II | 7 | 9 |
28 | 21402 | Seminer II | 8 | 4 |
29 | 22404 | Mezuniyet Çalışmaları II | 8 | 6 |
30 | 22406 | Beslenme ve Diyetetik Alanında Uygulamalar III | 8 | 9 |
31 | 22408 | Beslenme ve Diyetetik Alanında Uygulamalar IV | 8 | 9 |
GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI DİPLOMA PROGRAMI ÖĞRENCİSİ İÇİN EŞDEĞER OLMAYAN DERSLERİN AKTS TOPLAMI | 143 |
2025-2026 Güz Dönemi Çift Ana Dal ve Yan Dal Takvimi | |
Çift Ana dal ve Yan dal Başvuru Tarihi | 18.08.2025-27.08.2025 |